• ΑΡΤΕΜΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
  ΑΡΤΕΜΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

  Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1956. Kάτοχος τίτλου σπουδών Master of Arts in Design / Middlesex University, με αντικείμενο το τραπεζικό branding. Σπούδασε Γραφιστική, βυζαντινή ζωγραφική και Συντήρηση Έργων Τέχνης στις σχολές Δοξιάδη, Πετρά και Σιταρά. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήριο του ζωγράφου Χρήστου Χριστίδη. Στο διάστημα 1977-1984 εργάστηκε σε εκδοτικούς οίκους, δημιουργικά γραφεία και διαφημιστικές εταιρίες. Το 1984, με τους Γιώργο Αγγελάκη και Νίκο Συνατσάκη, συνιδρύει το δημιουργικό γραφείο “INDIGO DESIGNERS” το οποίο ολοκλήρωσε τον κύκλο εργασιών του το 2001. Είναι η χρονιά που μαζί με τους Χρήστο Βασιλάκη, Άρη Μπαλτά, Βασίλη Μπέτση, Θανάση Τσάλκο και Δημήτρη Τσιμπιρίμπη, συνιδρύει τη σχεδιαστική ομάδα “CUBE 11”. Σήμερα, πλαισιωμένος από νέους ταλαντούχους σχεδιαστές, συνεχίζει τη λειτουργία της “CUBE 11” η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του σχεδιασμού οπτικής επικοινωνίας και των εφαρμογών διαδικτύου. Σε αυτό το διάστημα έχει συνεργαστεί με πλήθος εταιριών (πολυεθνικές, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, δημόσιους φορείς, Μ.Κ.Ο. κ.α.) Από το 1997 διδάσκει σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας, τυπογραφία και δημιουργία εντύπου στο κολλέγιο εφαρμοσμένων τεχνών “ΑΚΤΟ”. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις ζωγραφικής και τα τελευταία χρόνια παράλληλα με τις λοιπές του δραστηριότητες, σχεδιάζει κοσμήματα με την επωνυμία “VENTOURIS THE JEWELLERY COLLECTION”.

 • ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
  ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

  Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε γραφιστική στη «Σχολή Δοξιάδη» ενώ παράλληλα δούλευε στο Λιθογραφείο Δοξιάδη (1967-1969). Εργάζεται στη διαφήμιση από το 1969, ξεκινώντας από την Inerpress (του Μ. Γιοέλ, που μετονομάστηκε Interad), στη συνέχεια Ikon (του Γ. Ζαννιά). Με την ίδρυση της Bold Advertising (1977) εντάχθηκε στην ομάδα της σαν art director και κατόπιν Δημιουργικός Διευθυντής έως το 2000. Στη συνέχεια ανέλαβε για μια δεκαετία τη διεύθυνση Design Direct (θυγατρική της Ogilvy) και σήμερα είναι συνταξιούχος (αλλά πάντα γραφιστικά ετοιμοπόλεμος!). Έχει διατελέσει, πρόεδρος του −ιστορικού πια− Σωματείου Γραφιστών, πρόεδρος του 11ου Φεστιβάλ Eλληνικής Διαφήμισης (ΦΕΔ) 2001 και επί σειρά ετών, μέλος κριτικών επιτροπών του ΦΕΔ. Έχει βραβεύσεις και διακρίσεις σε Φεστιβάλ Eλληνικής Διαφήμισης και σε συμμετοχές διαγωνισμών εταιρικής ταυτότητας στην Eλλάδα και στο εξωτερικό. Είναι παντρεμένος και τα δύο παιδιά του εργάζονται στη Διαφήμιση, στην Ogilvy η Μυρτώ (copy) και στην Ogilvy Albania ο Θοδωρής (Γενικός Διευθυντής).

 • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ

  Ο Ευάγγελος Κασσαβέτης γεννήθηκε το 1967 στην Tρίπολη. Φοίτησε στο Tμήμα Hλεκτρολόγων Mηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Παράλληλα με τις σπουδές του, εργάστηκε σε επιχειρήσεις γραφικών τεχνών και διαφήμισης, αποκτώντας έτσι τη γνώση της γραφιστικής, της τυπογραφίας και της δημιουργικής επικοινωνίας. Είναι επίσης πτυχιούχος, με υποτροφία αριστείας, του Τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Σήμερα διευθύνει το δημιουργικό γραφείο που ίδρυσε το 1991 στην Tρίπολη. Το πελατολόγιο του γραφείου επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικεύεται στην τυπογραφική και καλλιτεχνική επιμέλεια εκδόσεων, την οινική συσκευασία, την επιχειρηματική ταυτότητα και την επικοινωνία του πολιτισμού. Έργα του έχουν διακριθεί κατ’ επανάληψη στα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής & Εικονογράφησης και στα Ευρωπαϊκά Βραβεία European Design Awards το 2013. Έχει δώσει διαλέξεις και έχει υπάρξει εισηγητής σε συνέδρια και ημερίδες για την τυπογραφία και το design.

 • ΖΩΗ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ
  ΖΩΗ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ

  Η Ζωή Κατσιγιάννη εργάζεται στον χώρο του Τύπου από το 1987 έως σήμερα σχεδιάζοντας infographics για εφημερίδες και sites. Εχει εργαστεί στις εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟΣ για 25 συνεχόμενα χρόνια, στην ΕΠΕΝΔΥΣΗ, στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ και στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ. Γραφήματα έχει σχεδιάσει για ηλεκτρονικά ειδησεογραφικά σάιτ (ptotagon.gr, ana.gr) και για περιοδικά. Συνεργάζεται με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σχεδιάζοντας για πρώτη φορά στα 112 χρόνια λειτουργίας του καθημερινά infographics.
  Εχει πάρει μέρος σε εκθέσεις, σεμινάρια και διαλέξεις για τα Infographics και έχει διακριθεί σε πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις.
  Το 2018 βραβεύθηκε από το Ιδρυμα Αθ. Μπότση με το βραβείο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ για τον σχεδιασμό infographics στις εφημερίδες και στα ηλεκτρονικά μέσα και την τηλεόραση.
  Είναι μέλος της δημιουργικής ομάδας σχεδιασμού γραφημάτων «greekinfographics».

 • ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗΣ
  ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

  Ξεκίνησε από το Αθηνόραμα το 1995 από όπου γρήγορα μεταπήδησε σε πιο μεγάλα περιοδικά με πρώτο το Madame Figaro. Από εκεί και πέρα η πορεία του στο χώρο ήταν μεγάλη. Πέρασε σχεδόν από όλους τους εκδοτικούς οργανισμούς: Αττικές Εκδόσεις, ΙΜΑΚΟ, ΔΟΛ, Εκδόσεις Λυμπέρη, Ίδρυμα Τύπου.
  Διετέλεσε Αrt Director στα Crash, Active, Esquire, Nitro, Lucky, Domino, Elite by Nitro. Ως Creative Director στα Esquire, NItro, Blue (Aegean).
  Σημαντική ήταν η δουλειά του σαν Chief Visual Editor στον Ελεύθερο Τύπο από το 2007-2009 οπού σχεδίασε και εργαστικέ στην εφημερίδα αλλά και στα ένθετα περιοδικά. Η δουλειά του στον Ελεύθερο Τύπο βραβεύτηκε με το βραβείο Καλύτερης Σχεδιασμένης Εφημερίδας στην Ευρώπη το 2008 και με το βραβείο από το Society of News Design ως Καλύτερη Σχεδιασμένη Εφημερίδα στο Κόσμο το 2009.
  Έχει μιλήσει σε αρκετά συνέδρια στο εξωτερικό για τον σχεδιασμό εφημερίδων και περιοδικών.
  Από το 2009 συνεργάζεται ως senior design consultant για την Innovation Media Consulting και έχει εργαστεί για μεγάλους εκδοτικούς οργανισμούς στην Ευρώπη σε εκδόσεις όπως: Jutarnji List (Κροατία), Shekulli (Αλβανία), Montepio (Πορτογαλία), Le Monde (Γαλλία), Berliner Morgenpost (Γερμανία), Eurosport (Γαλλία) αλλά και παγκόσμια στηο Times Media Group (Νότιο Αφρική) και Vikatan (Ινδία). Η δουλειά του για το περιοδικό Montepio στην Πορτογαλία εφτασε στο shortlist στην κατηγορία redesign του παγκόσμιου διαγωνισμού σχεδιασμού περιοδικών του Society of Publication Design.
  To 2009 ίδρυσε το σχεδιαστικό γραφείο Spirograph με αντικείμενο τον σχεδιασμό περιοδικών και websites.
  Από το 2013 μαζί με τον Σπύρο Γόγγα ίδρυσαν την εταιρεία Sinc όπου ειδικεύεται στο Data Visualization, στο Corporate και Editorial Design για χαρτί, internet, ταμπλέτες.

 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

  1960 Γεννήθηκε στον Βόλο ,1979-1983 Σπούδασε στη Σχολή Γραφικών και Διακοσµητικών Τεχνών, ΤΕΙ Αθήνας ,1983 Eφηµ. «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΝΩΜΗ» Ατελιέ ,1984 Εφημ. «ΤΑ ΝΕΑ» Σελιδοποίηση ,1984-1986 Art Director στο περιοδικό των εκδ. Λιβάνη «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ,1985 «Μεταγραφή» από «ΤΑ ΝΕΑ» στο «ΒΗΜΑ» για τη σελιδοποίηση της 1ης σελίδας, Πρόσλαµβάνεται για το ατελιέ των «ΝΕΩΝ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» ,1987 Αναλαµβάνει το ατελιέ των «ΝΕΩΝ», Σχεδιάζει το περιοδικό των Ενόπλων ∆υνάµεων «Η ΘΗΤΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ» ,1990 Στήνει το τµήµα γραφηµάτων των «ΝΕΩΝ». Εισαγάγει τον όρο «Γράφηµα» στη θέση του αγγλικού Ιnfographic.,1991-2003 Σεµι-νάρια και Workshops σε Γερµανία,Ισπανία, Ολλανδία, ∆ανία και ΗΠΑ µε τους: Mario Garcia (Newspaper Designer) Peggy Stark (Poynter Inst-itute for Media Studies). Nigel Holmes (TIME) George Roric (USA Today) Duncan Mill (Reuters) Carl Gude (N.Y.Times), 1995 Επανασχεδιάζει µαζί µε τη Valentina Villegas τη γερµανόφωνη «ATHENER ZEITUNG», σχεδιάζει την εφηµερίδα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και την εφηµερίδα «Αγγελιοφόρος της Θεσσαλονίκης» ,1996 Σχεδιάζει την εφηµερίδα «ΚΥΡΙΑΚΗ» της Θεσσαλονίκης. Σχεδιάζει τη εφηµερίδα «ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ» ,1999 Art Director των «ΝΕΩΝ» ,2000 Aνασχεδιασµός των «ΝΕΩΝ» και των ενθέτων ,2002 European Newspaper Award. Πρώτο βραβείο ως η «Καλύτερα σχε-διασµένη εφηµερίδα της Ευρώπης» ,2005 Σχεδιάζει το site των «ΝΕΩΝ», Σχεδιάζει το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», επανασχεδιάζει το Sportime ,2006 Αποχωρεί από «ΤΑ ΝΕΑ» , 2007 Στον όµιλο του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ», σχεδιάζει, µεταξύ άλλων, το site της εφηµερίδας ,2008 Σχεδιάζει σε συνεργασία µε τον ∆ιονύση Θεοδόση το free press «FAQ» ,2009 Creative Art Director στο «ΕΘΝΟΣ» και το «ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ», τα οποία και ανασχεδιάζει. Ανασχεδιάζει το site της εφηµερίδας ,2011-2012 Awards of Εxellence στους διαγωνισµούς του European Newspaper Awards µε το «ΕΘΝΟΣ» ,2013 Μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισµού European Newspaper Awards. ,2017 Creative Art Director στην “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”.

 • ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ
  ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ

  O Βαγγέλης Χατζηθεοδώρου διδάσκει Γραφιστική – Οπτική Επικοινωνία στο Τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας, από όπου άρχισε τις σπουδές του. Κάτοχος ΒΑ (Hons) του Harrow  στο Γραφιστικό Πληροφοριακό Σχεδιασμό και ΜΑ του Central St. Martins στο Γραφιστικό Τυπογραφικό Σχεδιασμό.
  Η διδακτορική διατριβή του Βαγγέλη Χατζηθεοδώρου «Διαχείριση της Οπτικής Επικοινωνίας» εξετάζει την οργάνωση του σχεδιασµού της επικοινωνίας. Επικεντρώνεται σε σηµαντικά ζητήµατα του σχεδιασµού, µε στόχο να δηµιουργήσει ένα εργαλείο που κάθε σχεδιαστής µπορεί να χρησιµοποιήσει για να ελέγξει τη δυναµική και την πρακτική εφαρµογή των πληροφοριών, ώστε να γίνει κατανοητό από τους χρήστες / δέκτες. Εχει συνεργαστεί µε διαφηµιστικές εταιρείες στην Αθήνα από τη θέση του διευθυντή Σχεδιασµού. Συµµετείχε στην οργάνωση και τη διεύθυνση του σχεδιασµού της εικόνας και της ταυτότητας των Ολυµπιακών Αγώνων της Αθήνας. Με την Paragraph σχεδίασε τις µασκότ των Ολυµπιακών και Παραολυµπιακών Αγώνων. Εχει σχεδιάσει εταιρικά προϊόντα και την ταυτότητα ελληνικών, πολυεθνικών αλλά και εταιριών του δηµόσιου τοµέα. Συµµετείχε ως εισηγητής σε διεθνή συνέδρια και συνέβαλε στην πρώτη είσοδο της Ενωσης Γραφιστών στην ICΟGRADA το 1989. Δουλειά του έχει δηµοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει γράψει το βιβλίο «Ολυµπιακά Εικονογράµµατα, Σχεδιασµός και Σηµειολογία», εκδόσεις Παπασωτηρίου.

 • ΠΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
  ΠΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

  Ο Πάνος Κωνσταντόπουλος σχεδιάζει γραφήματα και χάρτες από το 1996 για εφημερίδες, ηλεκτρονικά μέσα και τηλεόραση. Εχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, και σήμερα εργάζεται στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Στα ηλεκτρονικά μέσα έχει σχεδιάσει γραφήματα για τις ιστοσελίδες ana.gr.,protagon.gr, newsit.gr, the toc.gr, και kathimerini.gr., Στην τηλεόραση σχεδιάζει infographics για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Eίναι μέλος του γραφείου σχεδιασμού γραφημάτων «greekinfographics».