ΚΡΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου

H Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου είναι graphicdesigner και συνδημιουργός του γραφείου The Birthdays Design. Έχει υπάρξει μέλος κριτικών επιτροπών βραβείων, και έχει λάβει διακρίσεις από εγχώριους οργανισμούς ενώ παράλληλα, έργα της ομάδας έχουν δημοσιευθεί σε παγκόσμιες κλαδικές εκδόσεις και έχουν εκτεθεί στην Βραζιλία, Πολωνία, Αγγλία, Ελλάδα και Γερμανία. Έχει δώσει συνεντεύξεις στο γερμανικό περιοδικό Slanted και DeskMagazine, με θέμα την εγχώρια γραφιστική σκηνή και έχει αρθρογραφήσει σε κλαδικά μέσα, με διαλέξεις στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθηνών. Τέλος, έχει ολοκληρώσει διετές ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα “Ulm School of design1953-1968. Ξεκινώντας από την παιδαγωγική και φτάνοντας στον κόσμο”  και διδάσκει στο προπτυχιακό πρόγραμμα του ΑΚΤΟ.

Μάρκος Ζουριδάκης

Ξεκίνησε τις σπουδές του στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας των Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α και παράλληλα στο τμήμα Γραφιστικής του Α.Κ.Τ.Ο. Το 2012 απέκτησε το Μaster of Fine Art από το University of Edinburgh. Από το 2012 μέχρι το 2014 ήταν βασικό στέλεχος στο δημιουργικό γραφείο ΚΕΙΚ Bureau, ενώ το 2015 υπήρξε μέλος της ομάδας-κολλεκτίβας “Συνεργαστήριο” η οποία έδρασε σαν ένα ανοιχτό-πειραματικό εργαστήριο. Το 2017 ξεκινάει σαν καθηγητής στον Α.Κ.Τ.Ο και την ίδια χρονιά εντάσσεται στην δημιουργική ομάδα bend. Σταθερή συνεργασία μέχρι σήμερα είναι με την εικαστική ομάδα blaqk και έχει συνεργαστεί με διδακτορικές ομάδες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ιστορικών εκθέσεων και εκδόσεων. H βασική τεχνική σχεδιασμού του είναι το αναλογικό και ψηφιακό collage το οποίο εφαρμόζεται τις περισσότερες φορές στα πλαίσια πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων και συμμετοχών. Δουλειές του έχουν παρουσιαστεί σε εκδόσεις και εκθέσεις του εξωτερικού ενώ έχει λάβει μέρος σαν επιμελητής σε εργαστήρια collage και χαρτογράφησης με τις ομάδες LocusAthens, Athenszinebibliotheque και Untitled-1.

Ειρήνη Ματσούκη

Η Ειρήνη Ματσούκη γεννήθηκε το 1970 στην Aθήνα. Σπούδασε γραφιστική σταTEI Aθήνας και σκίτσο - εικονογράφηση στη Σχολή Ορνεράκη. Από το 1992 έως το 2008 εργάστηκε στην οικονομική εφημερίδα EΞΠPEΣ κάνοντας γραφήματα, εικονογραφήσεις και σχεδιασμό του φύλλου σε σχήμα ταμπλόιντ το 2005. Το 2013 και 2014 εργάστηκε στις εφημερίδες Ελεύθερος Τύπος και Επενδυτής. Έχει επιμεληθεί εξώφυλλα, εικονογραφήσεις και σχεδιασμό βιβλίων για εκδοτικούς οίκους, για το Yπουργείο Eθνικής Άμυνας, για συνέδρια κ.λπ. Ανέλαβε τα σκίτσα και την εικονογράφηση για τη θεατρική παράσταση «Aλέ Pετούρ» του Kώστα Σπυρόπουλου στο θέατρο Aυλωνίτη το 2000. Έχει επιμεληθεί το λεύκωμα της έκθεσης ζωγραφικής της Mαριάννας Στεφάνου το 2005. Από το 2006 έως σήμερα σχεδίασε την εταιρική ταυτότητα φαρμακευτικής εταιρίας και εικονογραφεί και επιμελείται το αντίστοιχο φαρμακευτικό περιοδικό. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις σκίτσου και ζωγραφικής, στην έκθεση κόμιξ της Bαβέλ που έγιναν στην Τεχνόπολη, στο Kέντρο Tεχνών του Δήμου Aθηναίων, στην Ένωση Συντακτών, στην γκαλερί Aστρολάβος κ.α. Διδάσκει γραφιστική και σχέδιο σε σχολές και ΙΕΚ από το 2003. Σήμερα συνεργάζεται με την εφημερίδα ΑΥΓΗ. Eίναι μέλος της Ένωσης Συντακτών.

Σταύρος Κυπραίος

Ο Σταύρος Κυπραίος γεννήθηκε το 1988 στον Πειραιά. Εργάζεται στο χώρο ως designer & Illustrator από το 2007 έχοντας περάσει από μικρά και μεγάλα design agencies αλλά και τη διαφήμιση στην Ogilvy One Athens.Το 2013 ιδρύει το Faze design studio παρέχοντας υπηρεσίες branding, illustration, graphic design, packaging και animation. Δουλειές του έχουν διακριθεί στα European Design awards, Pentawards, Epicaawards, HiiiBrand & HiiiIlustration awards, ΕΒΓΕ, Awwwards, Bass Awards και Ermis awards. Έχει εργαστεί για brands όπως Marc Jacobs, Absolut Vodka, Alpha TV, American Express, Bvlgari, Louis Vuiton group, Lease Plan, Μουσείο Ακρόπολης, Rimowa, Nestle κ.α.

Αργύρης Αθανασιάδης

Ο Αργύρης Αθανασιάδης γεννήθηκε το 1988 στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας με έδρα την Αθήνα, ιδρυτής και επιμελητής του Redy. Η πορεία του περιλαμβάνει εργασίες στους τομείς του branding, της έντυπης επικοινωνίας, της συσκευασίας προϊόντων και της εικονογράφησης. Από το 2019 είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «gr design» και συνεργάτης των «Greek Infographics». Συμμετέχει τακτικά σε εκθέσεις και μπιενάλε αφίσας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (μεταξύ άλλων: Golden Bee Global Biennale of Graphic Design in Russia, International Biennale of Theatre Poster in Poland, Shenzhen International Poster Festival in China), ενώ εργασίες του έχουν κατά καιρούς διακριθεί σε ελληνικούς και διεθνείς θεσμούς ντιζάιν.

Μάρκος Καρέλλας

Ο Μάρκος Καρέλλας γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2012 μέχρι το 2017 έζησε και εργάστηκε στην Θεσσαλονίκη ως μέλος της Beetroot. Το 2017 επέστρεψε στην Αθήνα και εργάστηκε σε δημιουργικά γραφεία όπως Soul Design, Till Noon και Caparo Design Crew. Το 2020 ανανέωσε τη συνεργασία του με τη Beetroot, από το γραφείο της Αθήνας αυτή τη φορά, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Δουλειές του Μάρκου, πάντα στο πλαίσιο συνεργασιών, έχουν βραβευτεί σε θεσμούς όπως D&AD Awards, Red Dot Awards, ADC Awards, Dieline Awards, European Design Awards, ΕΒΓΕ, Ermis Awards. Το διάστημα 2019-2020 υπήρξε περήφανο μέλος της ΚΑΚΩΒΕΣΑ.

Μαρίνα Νίτη

Μαρίνα Νίτη

Η Μαρίνα Νίτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι Brand Manager των Ειδικών Χαρτιών στην εταιρεία ‘A&G Paper’, όπου είναι υπεύθυνη για την προώθηση και ανάπτυξη των προϊόντων, καθώς και για τον συντονισμό των Πωλήσεων. Έχει διαγράψει μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στη Βιομηχανία του Χαρτιού, μετρώντας αισίως 24 χρόνια, γεγονός που την καθιστά ειδική στο χαρτί, με σφαιρική γνώση και αντίληψη της αγοράς.  Έχει συνεργαστεί και συνεχίζει να συνεργάζεται μέχρι σήμερα με τους μεγαλύτερους οίκους παραγωγής ειδικών χαρτιών και όχι μόνο, του εξωτερικού. Παρέχει εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μια ευρεία γκάμα πελατών για την κατάλληλη επιλογή χαρτιού, με απώτερο σκοπό ένα άρτιο αποτέλεσμα που θα αναδείξει το τελικό προϊόν στο έπακρο

Γιάννης Σιδέρης

Ο Γιάννης Σιδέρης κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου και είναι Head του Art Studio στην Ogilvy. Διαθέτει σημαντική εμπειρία 44 χρόνων στο χώρο της διαφήμισης, εκ των οποίων 16 χρόνια ως Creative Head, 8 ως Group Head Creative Director και 11 ως Executive Creative Director. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας θητείας του, συνέβαλε ώστε η Ogilvy να αναδειχθεί 4 φορές Agency of the Year. Είναι Πρόεδρος του Οργανισμού Προστασίας των Δικαιωμάτων των Διαφημιστικών Εταιριών (ΟΠΔΔΕ). Έχει τιμηθεί με χρυσά, ασημένια και χάλκινα βραβεία στα Φεστιβάλ Ελληνικής Διαφήμισης και με διακρίσεις σε αντίστοιχα Φεστιβάλ του εξωτερικού.

Ζωή Κατσιγιάννη

Ζωή Κατσιγιάννη

Η Ζωή Κατσιγιάννη γεννήθηκε στο Βόλο και σπούδασε στο Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Εργάστηκε στις εφημερίδες: 1987 -2011 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 2011-2020: Επένδυση, Ελευθερία του Τύπου, Παραπολιτικά, Έθνος. Εργάστηκε για τα site: ΑΘΗΝΑΪΚΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, Protagon.gr, eleftherostypos.gr, ethnos.gr. Εργάστηκε για το κεντρικό δελτίο Οpen Beyond. Εργάζεται έως σήμερα για το κεντρικό δελτίο Ant1 news. Βραβεύσεις: European Newspaper Awards - Βιέννη: 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 και 2018 (για 14 συνολικά γραφήματα). Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης: 2010, 2011 Τομεάρχης Γραφιστικής ΙΕΚ ΞΥΝΗ 2009-2019. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Βραβείο Δημοσιογραφίας και Τεχνολογίας Ίδρυμα Μπότση(για την προαγωγή infographics στα ΜΜΕ): 2018

Μιχάλης Βαρουξής

Γεννήθηκε στο Αίγιο το 1958 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Μια έμφυτη αγάπη για τις τέχνες τον ώθησε να ασχοληθεί αρχικά με την μουσική. Σπούδασε κλασική κιθάρα στο Ορφείο Ωδείο με δάσκαλο τον Δημήτρη Τυπάλδο. Τελειώνοντας το εξατάξιο, πέρασε στο Μαθηματικό Πάτρας, αλλά δεν το παρακολούθησε ποτέ. Για δύο χρόνια έπαιξε μουσική σε μπουάτ της Πλάκας με γνωστούς καλλιτέχνες του νέου κύματος και στο rock club «Σοφίτα». Το 1977 έδωσε εξετάσεις και πέρασε στη Σχολή Βακαλό. Είχε δασκάλους τον Γιώργο και την Ελένη Βακαλό, τον Βαγγέλη Δημητρέα και τον Δανιήλ Γουναρίδη. Το 1980 βραβεύτηκε με το 1ο πανευρωπαϊκό βραβείο αφίσας για τον αφοπλισμό του παιδικού παιχνιδιού και οριστικά τον κέρδισε η γραφιστική. Εργάστηκε σε μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες, σχεδίασε ημερήσιες πολιτικές και αθλητικές εφημερίδες, δούλεψε σαν συντάκτης ύλης και σαν art director σε περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας. Το 1993 με την σύζυγό του ξεκίνησαν την «Macart» ως δημιουργικό γραφείο. Σημαντικό σταθμό στην πορεία της εταιρείας αποτέλεσε η συνεργασία με έναν από τους πιο γνωστούς γκαλερίστες της Ευρώπης, τον Ρένο Ξίππα, με τον οποίο έκαναν δεκάδες καταλόγους τέχνης. Η ποιότητά τους είχε σαν αποτέλεσμα διεθνή και ελληνικά βραβεία καθώς και συνεργασίες με εικαστικούς που συνεχίζονται για περισσότερα από 30 χρόνια. Έτσι προέκυψε η συλλογή έργων τέχνης που απέκτησε η εταιρεία καθώς και ο μη κερδοσκοπικός Πολιτιστικός Χώρος Macart (2014), που στηριγμένος στην αρχή ότι η τέχνη αφορά το ευρύ κοινό έχει σαν στόχο να το φέρει σε άμεση επαφή με τους δημιουργούς. Σήμερα η Macart ενισχυμένη και από τις δύο γραφίστριες κόρες του, αποτελεί μια ολοκληρωμένη εταιρεία γραφικών τεχνών με σλόγκαν «wecreate, we print,we print on everything».

Πάνος Κωνσταντόπουλος

Πάνος Κωνσταντόπουλος

Ο Πάνος Κωνσταντόπουλος γεννήθηκε το 1972. Σπούδασε γραφιστική στην Αθήνα. Ξεκίνησε ως μακετίστας στο περιοδικό «Έψιλον» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας». Το 1996 πέρασε στο τμήμα γραφημάτων της «Ελευθεροτυπίας», όπου εργάστηκε έως το 2008. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στην τηλεόραση του Αlpha από το 2000 έως το 2007 και εικαστικός σύμβουλος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το 2001. Έχει σχεδιάσει σειρά χαρτών για περιοδικά και ταξιδιωτικούς οδηγούς. Το 2002 στον διαγωνισμό των ΕΒΓΕ βραβεύθηκε για τα γραφήματά του στην «Ελευθεροτυπία» και τον σχεδιασμό του περιοδικού «Βιβλιοθήκη». Το 2008, το 2009 και το 2012 βραβεύθηκε για γραφήματά του στην «Καθημερινή» (European Newspaper Awards) και το 2018 από το Ίδρυμα Μπότση για τη συνολική παρουσία του στον Τύπο σχεδιάζοντας infographics. Από το 2008 έως το 2015 είχε την ευθύνη σχεδιασμού στο τμήμα γραφημάτων και χαρτών της εφημερίδας «Η Καθημερινή». Από το 2015 σχεδιάζει infographics για το τηλεοπτικό κανάλι ERTNEWS. Εκδίδει το περιοδικό «gr design» και είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών.